.  Не са изминали дори и два месеца след еуфорията

...
.  Не са изминали дори и два месеца след еуфорията
Коментари Харесай

Новият папа ще бъде централна фигура в предстоящия край на света според поредното предсказание!

.  Не са минали даже и два месеца след еуфорията към предсказанието за завършек на света през 2012, основано на календара на Маите. Светът не свърши тогава, само че към този момент имаме ново предсказване за края на света. Нещо повече – няма подозрение, че през идващите няколко дни и месеци то ще стане също толкоз известно, колкото и “предсказанието 2012 ” – а може би даже по-популярно. Новото предсказване към този момент се популяризира в Интернет с мълниеносна скорост. То се базира на знамение, което съществува от епохи. Популяризирането на пророчеството бе подхранено от подаването на оставка от папа Бенедикт XVI.

Новото предсказване за завършек на света е покълнало главно в средите на римокатолическата черква и някои общности на евангелски църкви. Като админ на уеб страницата КОСМОС БГ и създател на множеството от публикациите аз постоянно ще упорствам:. И защото в актуалната обява ще приказваме за предсказване от християнските среди, ще ви припомня, че самият Нов завет на Библията предлага: Всичко изпитвайте и задържайте положителното! Днес ще разгледаме в детайли новото изказване за завършек на света и ще го разгледаме през призмата на скептичното мислене.

 Pope calls astronauts

На фотографията: през 2011 година папа Бенедикт XVI се свърза с астронавтите на “Международната галактическа станция ”. Photo credit: ESA

Всичко стартира по следния метод: сред 1094 и 1148 година е живял ирландски светец на име св. Малахи. През 1139 година той подхванал пътешестване до Рим, където описал привидение за 112 папи на бъдещето. Всеки един папа бил показан със 112 изречения, които били присъщи за техните персони. Според предсказанието на Малахи 112-тият папа щял да бъде финален, след което следвал краят на света. Въпреки че не е част от формалното обучение на Католицизма, предсказанията на Малахи са добре известни на католиците.

Можете ли да познаете какво следва? Според сметките на Малахи идващият папа, който ще наследи подалия оставка Бенедикт XVI, съставлява 112-тият папа. Последният папа. Той е разказан с името “Петър от Рим ”, след което градът на 7-те хълма (самият Рим) ще бъде погубен.

Самият факт, че идващият папа е в действителност 112-тият папа от пророчеството на Малахи е задоволителен, с цел да даде на новото предсказване изключителна известност! То към този момент се разяснява от авторитетни западни медии – измежду които Daily Mail, NBC и дори… канала “Дискавъри ”!!! Ето за какво няма по какъв начин да пропуснем да го разясняваме и на страниците на КОСМОС БГ.

В актуалния свят пророчеството на Малахи е доразработено от редица християнски мислители. Голяма част от актуалните разсъждения се базират на Откровение: 17 глава от Библията. Тази глава разказва няколко неща: преди всичко развратница, която се преглежда като преобраз на Католическата папска система, на второ място блудницата стои на седем планини, което се преглежда като преобраз на град Рим, на трето място седем крале. Именно тук става забавно. Според тези мислители седемте крале са преобраз на последните седем папи, като седмият крал би трябвало да ръководи за малко време (в което виждат като знак оставката на настоящия папа). А осмият крал, който би трябвало да е новият папа, ще се появи “от бездната ” и той ще бъде … един от предходните седем крале. Християнските мислители смятат, че осмия папа ще е демон, пресътворен в облика на Йоан Павел Втори. След което ще продължи поредицата от останали събития в Откровения, които ще доведат до края на света.

Но дали това ще стане? Наистина ли новият папа ще бъде последният, който ще докара до събитията, свързани с края на света? Теологът Майкъл Лейк твърди следното: “Католически и eвангелски възпитаници са се плашели от този миг в продължение на епохи ”.  Пророчеството на Малахи разказва последния папа като “Петър Римски ”. Днес създателите на тайни теории и ваятели на хипотези за края на света настояват, че въпросният “Петър Римски ” не е никой различен, с изключение на Питър Турксън от Гана – един от водещите кандидати за заместници на Бенедикт XVI.

За доста хора по този начин описанията са задоволително достоверни, с цел да им имаме вяра. Но аз отново приканвам: дано да изпитваме нещата и дано да гледаме скептично на тях.

Мнозина специалисти смятат, че в пророчествата за последния папа има съществени пропуски, които подкопават тяхната меродавност.

На първо място, ние като скептични наблюдаващи се сблъскваме с казуса “историческа дупка ”. Независимо, че Малахи умира през 1148 година, пророчествата за пръв път се появяват на бял свят през 1590 година, епохи по-късно. Това води до подозрения за фалшификат.

Нещо повече – през 1590 година, когато пророчествата биват оповестени, те наподобяват извънредно точни до тази година и разказват добре папите, властвали дотогава. Техните описателни изречения са произхождали от фамилиите им, кръщелните имена или родните места. Но след тази дата фразите стават мъгляви и неразбираемо описващи бъдещите папи. Нещо повече – в историята на Католическата черква е имало антипапи, самото съществуване на които в допълнение се явява като мотив срещу достоверността на пророчествата на Малахи.

“Материалът, който се отнася за бъдещите папи, е слабичък, също така в него има и фактологически неточности. Има възможност да става въпрос за някакъв вид фалшификат ”, твърди теологът и историк Мадлен Грейс.

Всичко това ни дава задоволително учредения да подходим към новината за следващото предсказване за завършек на света със солидна доза песимизъм.

Някои изказвания на модерни евангелски вярващи, подкрепящи новото предсказване, също са мотив да се усъмним. Например те настояват, че даже и Мартин Лутер и редица реформатори са вярвали, че Католическата черква е блудницата и тази концепция се е запазила през цялата история. Но Лутер е сбъркал в преценката си – той прокламирал през 1500 година, че “царството на абоминациите ще бъде изхвърлено ” в границите на 300 години, които от дълго време са отминали.

И въпреки всичко, някои хора ще кажат, че Малахи е направил някои (макар и не всички) изумително близки предсказания за бъдещи папи. Например 109-тият папа е разказан като “от половината на луната ”. Йоан Павел Първи ръководи единствено месец и половина – от едната половина на Луната до идната половина.

Дали това е задоволително да имаме вяра на неговото знамение? Както постоянно ще припомня, че живеем в демократично общество и всеки има право да има вяра в каквото желае. Но аз не преставам да настоявам, че по този въпрос би трябвало да се отнасяме извънредно скептично. До този миг е имало десетки предсказания за завършек на света – и нито едно от тях не се е сбъднало. Последното несбъдване на предсказване беше реалност преди по-малко от два месеца. Нека не забравяме и християнската позиция, описвана добре от Исус Христос – че на никому не е обещано да знае денят и часат – това е нещо, което е прикрито даже от него и се знае единствено от бог-Отец.

А вие какво мислите? Считате ли, че новият папа ще бъде финален и след неговото ръководство светът ще свърши?

Очаквам вашите отзиви и мнения във Facebook страницата на КОСМОС БГ.

Статията е написана, базирайки се на NBC News, Daily Mail, Discovery

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР